comment-icon

Blogg

Tydligt uppdrag, goda förutsättningar och (många) medaljer

I februari var det världsmästerskap för både skidskyttar och längdskidåkare. I båda fallen med stora framgångar för de svenska åkarna. Inte minst på damsidan blev det rejäla medaljregn med ett flertal guldmedaljer.

Om man är skidskytt eller skidåkare så har man ett väldigt tydligt uppdrag när det är ett VM: att göra sitt allra yttersta och helst vinna eller ta medalj.
För det har åkarna förberett sig hela året med barmarksträning på sommaren och med snö under skidorna sedan tidiga hösten. Förberedelserna är minutiösa och numera ägnas inget åt slumpen. Runtomkring åkarna finns ett stort team bestående av tränare, fysiologer, psykologer, näringsspecialister och inte minst en uppsättning vallare som på olika sätt ser till att förutsättningarna är de allra bästa när det är dags att ställa sig på startlinjen.

Klara – färdiga – gå! Starten har gått och åkarna är i väg. Nu är det
bara en sak som gäller – att åka så fort som möjligt. (Skidskyttarna ska
dessutom se till att sätta fem skott mitt i tavlan.)

Uppdraget är med andra ord väldigt enkelt till sin natur. Men kan lösas på olika sätt. Åkarna börjar därför tävlingsdagen med att tillsammans med tränarna gå igenom dagens lopp och hur man ska disponera det på bästa sätt. På Agerus kallar vi det för en uppdragsdialog där de inblandade byter bilder vi med varandra om vad som ska åstadkommas. Ett annat viktigt bildbyte på tävlingsdagen är förstås det med vallateamet för att säkra både stadigt fäste och bästa glidet.
Utöver en tydlig bild av vad som ska uppnås och bra skidor under fötterna så återstår för åkarna att ställa sig själva ett antal frågor för att säkra de bästa förutsättningarna under loppet:

– Är min vilja och motivation tillräckligt stark?
– Är det tydligt nog vad jag ska göra för att kunna vinna?
– Vet jag hur det ska göras?
– Finns det några hinder för att jag ska kunna göra mitt bästa?
– Och hur ska jag kunna möta de förväntningar som finns?

Med Agerus-metoden översätter vi de här frågorna till verben vill, vet, kan, får och bör och kopplar det till uppdraget. Inga konstigheter alls. Det handlar om att veta vad som ska göras och säkra de allra bästa förutsättningarna för att klara av det. Så är det för Andersson, Karlsson, Sundling och systrarna Öberg när det är VM. Men även för alla oss andra en helt vanlig dag på jobbet.