comment-icon

Blogg

Uppdrag: Semester

Test: Har du rätt förutsättningar?

En lång, skön sommar ligger framför oss. För flertalet innebär det en efterlängtad och sammanhängande ledighet. Men hur säkrar vi att semestern blir just det som var tänkt, dvs en period då arbete och plikter skjuts åt sidan och ersätts av samvaro med familj och vänner, sovmornar, grillmiddagar, bad, en pinnglass och kanske t o m en resa? Det handlar förstås om att säkra rätt förutsättningar för att kunna ta ledigt och njuta av allt detta och mycket annat!

Här följer vårt förslag till checklista för att säkra en avkopplande och skön semester byggd utifrån Agerus-metodens fem verb vill, vet, kan, får och bör. Precis som vanligt besvaras påståendena på en femgradig skala (1-5) där ”Instämmer inte alls” är lägst och ”Instämmer helt” är högst.

Vill
Jag vill i hög grad vara ledig.
Min semester är viktig för mig.

Vet
Jag vet vad jag ska göra under ledigheten.
Min tillvaro är organiserad så att jag lugnt kan ta semester.

Kan
Jag kan slappna av bra under ledigheten.
På min semester måste jag inte lära mig nya saker.

Får
Jag kan ta egna initiativ under ledigheten.
Under semestern kan jag påverka de viktigaste besluten som rör min ledighet.

Bör
Jag behöver inte leva upp till andras förväntningar under ledigheten.
Min semester känns meningsfull.

Snittar du över fyra i dina svar så bedömer vi att du har goda förutsättningar till en skön semester. Ligger ditt snitt på tre så kan du nog med lite ytterligare planering få en riktigt fin ledighet. Ligger majoriteten av dina svar nära ”Instämmer inte alls” bör du nog ta en ordentlig funderare innan semesterskylten sätts upp. I dagsläget tycks nämligen tanken på semester skapa mer stress än harmoni. Och det är inga goda odds för att träda in i den period på året då vi verkligen tjänar på att säkra upp goda förutsättningar så att vi kan njuta av tillvaron.

Med detta sagt så önskar vi på Agerus alla våra vänner en riktigt skön sommar och ser fram mot att plocka upp dialogen och kontakten med er igen då augustimånen lyser mjuk och rund i den ljumma natten.