comment-icon

Blogg

Jaget, laget och uppdraget får en doktorshatt!

Onsdagen 5 oktober promoverades Pär Mårts till hedersdoktor vid Mälardalens universitet. Utmärkelsen fick han för sina mångåriga ledarinsatser inom ishockeyn och näringslivet. Inom ishockeyn har Mårts en lång karriär bakom sig och nådde sina största framgångar som förbundskapten för Tre Kronor med ett VM-guld på hemmaplan i Stockholm 2013 och ett OS-silver i Sotji 2014. HV71-supportrar har möjligen en annan uppfattning och sätter de SM-guld han tog med klubben 2004 ännu högre. Insatserna i näringslivet har bl a handlat om att arbeta med ledarutveckling inom ICA.

När Pär Mårts intervjuas i Västmanlands Läns Tidningen inför promoveringen lyfter han fram Agerus-grundaren Pär Pettersson som en stor inspirationskälla genom åren. Pär Pettersson var under många år ständigt vid Mårts sida i hockeybåset som lagets psykologiske coach.

”Han vred om mitt tankesätt. Det är inte lag jag har tränat, det handlar om individer som behöver mötas på den plats där de befinner sig”, säger Mårts i intervjun.

Han fortsätter att berätta för tidningen hur central dialogen varit för hans ledarskap: ”Det är så lätt att tro att alla ska ha samma bild av det jag precis sagt, men alla tolkar informationen olika. Det finns lika många uppfattningar om det jag sagt som det finns människor.”

Mårts betonar också betydelsen av att ledaren jobbar med att skapa rätt förutsättningar: ”Vilka förutsättningar kan jag som ledare ge varje individ för att resultatet ska bli så bra som möjligt?”

Under tiden som Mårts och Pettersson arbetade ihop så myntade de begreppet ”jaget, laget och uppdraget”. Det är också titeln på den bok som Mårts och Pettersson nu håller på att avsluta. Det blir med all säkerhet en både spännande och lärorik läsning för alla som intresserar sig för ledarskapsfrågor. Något att glädjas åt när den kommer ut i bokhandeln alltså. I väntan på det får vi glädjas tillsammans med Mårts över att han med stöd av grundbultarna i Agerus-metoden nått framgångar både på isen och i den akademiska världen.