light-bulb-icon

Bulletin

Prestation – nyckeln till framgång

 

Pär Pettersson har coachat Tre Kronor till många medaljer. I samband med OS fångade vi honom för en exklusiv intervju om hans karriär, forskning och förmågan att prestera när det väl gäller. ”Det är samma sak att prestera på planen som på arbetsplatsen”.

Vinnarreceptet

”Som arbetsgivare ska du leverera förutsättningar så att varje individ får använda sin talang och kunskap fullt ut. Och det är precis likadant när det gäller idrotten”, säger Pär Pettersson.

Det är ingen skillnad om det handlar om att få en medarbetare på ett företag att prestera eller om det gäller en elitidrottare i ett lag som ska prestera, det är samma sak. Till syvende och sist är vi alla bara människor, eller hur? Det handlar om att ha förutsättningarna för att kunna prestera. Alla vill känna att de tillhör, bidrar, får bekräftelse och utvecklas i en situation. Ganska självklart när man tänker efter, eller hur?

Historiskt OS

OS i Rio är slut och de svenska OS-hjältarna har kommit hem. Totalt blev det 11 medaljer, vilket är det bästa resultatet sedan Sydney 2000.

Tjejerna har dominerat Sveriges insats i årets OS och flera historiska medaljer har tagits. Bronsmedaljerna i brottning, guldet på mountainbike, Sara Sjöströms guldlopp med nytt världsrekord, silvret på cykling och sist men inte minst det fantastiska silvret i fotboll.

Gedigen medaljlista

Att Sverige slog ut både USA och Brasilien i fotboll är en enastående insats. Det är en konst att få ihop ett lag, att prestera och vara bäst när det väl gäller. En som har stor erfarenhet av att skapa vinnande team är Tre Kronors förre psykologiska coach Pär Pettersson. Tillsammans med Pär Mårts har han tagit hockeyvärlden med storm många gånger. Sida vid sida har vi sett radarparet kamma hem den ena medaljen efter den andra. Summerar vi Tre Kronors senaste tio år har laget tagit 8 medaljer i 14 mästerskap. Hur kommer det sig att de lyckats prestera så bra under så lång tid? Vi fick tillfället att prata med Pär Petterson vars arbetslivsforskning kring prestation och hälsa ligger till grund för både Agerus koncept och Tre Kronors arbetsmetod. Vi bad honom berätta.

Så lär idrotten av arbetslivsforskningen

”Många tror att det var hockeyn som förde mig och Pär Mårts samman, men det var faktiskt tack vare arbetslivsforskningen och ICA”, berättar Pär Pettersson.

Som så många gånger tidigare var han på ICA och föreläste om vilka förutsättningar han i sin arbetslivsforskning identifierat som nödvändiga för att kunna prestera i arbetslivet. Pär Mårts, som på den tiden var anställd på ICA, tänkte, ”Det är detta hockeyn har saknat”.

Det var startskottet på sagan. Pär Mårts ringde Pettersson och frågade om han ville ta med sin arbetslivsforskning och komma till HV71. Pettersson sa ja, packade sin väska och begav sig. Det blev tre SM-guld med HV71, sen blev det Juniorkronorna och Tre Kronor.

Arbetslivsforskningen som Pär passionerat ägnat sig åt så länge fick leva sitt eget liv genom bolaget Agerus som brodern Thomas Pettersson fick driva vidare. Med samma utgångspunkt som alltid: Människan i fokus.

Det är dock inte alltid lika självklart i praktiken, varken i elitidrottens värld eller i arbetslivet. De flesta utgår ifrån ett traditionellt coachningssätt. Oftast är det coachen som har en spelidé, en plan för hur en match ska vinnas. Coachen ritar in sina spelpjäser på planen och sedan gäller det att spelarna håller sig till det.

Tre Kronor har istället arbetat utifrån att ge spelarna förutsättningar att växa i sina roller. Det handlar om att utveckla alla individer så att de tillsammans kan utveckla laget.

”Under alla år har vi pratat mycket om jaget, laget och uppdraget. Jaget behöver få finnas för laget och laget behöver få finnas för jaget. På så sätt har de blivit slagkraftiga. Det är en utmaning att få ihop laget eftersom alla kommer från olika håll. Därför är en ständig dialog viktig. Att prata mycket med varandra, byta bilder och erfarenheter för att få en gemensam målbild. Och att ha roligt tillsammans. Det är viktigt att det finns liv, rörelse och passion. Både hjärta och hjärna,” säger Pär.

Han tittar tillbaka på sin långa karriär och han ser med glädje tillbaka och minns ett landslag där många tunga namn har följt dem genom åren. Alla killar som kommit och gått och alltid känt sig välkomna.

Vi lyckades skapa en miljö där man ville vara med. Där man ville bidra och prestera.