light-bulb-icon

Bulletin

Att leda med dialog är att leda med mening

God kommunikation brukar lyftas fram som det viktigaste verktyget för framgångsrikt ledarskap. En bra start menar vi, men för full effekt måste vi ta det ett steg till och tänka i termer av dialog. Med dialogen utvecklas kommunikationen till något som inkluderar, inspirerar och utvecklar människor. Dialogen är därför utan överdrift det mest centrala i en organisation för att konstruera gemensam mening och färdriktning.

Paketerade budskap kontra dialog 

Kommunikation handlar inte sällan om att ledare tränas i att ta fram tydliga budskap som sedan paketeras och delas med organisationen på olika sätt. Ofta sker det ganska mekaniskt och utan någon koll på om – och hur – budskapet har tagits emot. En dialog är någonting annat. Den handlar om att människor blir involverade på ett sådant sätt att deras egna erfarenheter och röster blir hörda. Då är det viktigt att kunna lyssna för att förstå andra och få del av andras perspektiv och kunskap. Det betyder inte en massa ständiga kompromisser. Däremot måste vi vara öppna för att kunna ta till oss andras perspektiv och utifrån det också vara beredda på att förändra vår egen uppfattning.

När vi närmar oss varandra med våra olika bilder och förståelser av verkligheten skapar gruppen tillsammans en ny, gemensam bild som sedan ligger till grund för måluppfyllelse och förbättringar i vardagen.

Från tusentals mätningar kan vi konstatera att de grupper som har arbetssituationer laddade med goda förutsättningar att prestera och nå sina mål också har ett gott kommunikationsklimat. Och det motsatta är ännu tydligare; grupper som saknar ett gott kommunikationsklimat saknar i hög utsträckning de förutsättningar som krävs för att kunna prestera hållbart. 

Modell för dialogkompetens

Att få till en genuin dialog är ingen quick-fix. Snarare handlar det om något som vi behöver utveckla och träna på alla nivåer i en organisation och oberoende av våra roller. På Agerus har vi tagit till oss modellen om dialogkompetens som har sina rötter på Stockholms universitet – precis som Agerus-metoden. De fyra komponenterna i modellen består av att tala, lyssna, ompröva och utmana.

Att tala handlar om att ha närhet till det egna perspektivet. Det innebär att man bidrar med sina egna erfarenheter. Detta kräver öppenhet och ärlighet. Den som har en hög förmåga att tala är medveten om sina tankar, åsikter och erfarenheter och delger dem på ett tydligt och ärligt sätt. Att ha lätt för att tala innebär inte att man har automatiskt tolkningsföreträde eller ska tala hela tiden. Det kräver även att man bidrar till att andra kan och får säga in mening genom att bjuda in dem i samtalet.

Att lyssna handlar om att ha närhet till andra. Det innebär att försöka förstå hur det är att vara någon annan när det gäller det man talar om – att se saker ur den andres perspektiv. Den som har en hög förmåga till att lyssna frågar efter andras tankar och åsikter och upplevs vara intresserad att ta del av dessa. Att träna upp sin förmåga att lyssna utan tolkningsföreträde kan ge ett helt nytt perspektiv på en viss situation eller det ämne man talar om.

Att ompröva handlar om innebär att kunna ifrågasätta sina egna sanningar och kritiskt granska dem innan man själv tar dem för givna. Det innebär också att man är beredd att förändra sin uppfattning utifrån det som sagts i samtalet. Det finns sällan eller aldrig färdiga svar eller facit till de frågeställningar som kommer upp i en dialog. Detta gäller särskilt i de frågor som ledaren möter kring både verksamheten och de människor som jobbar där.

Att utmana handlar om att kunna förhålla sig självständigt till det som sägs i samtalet. Det är också förmågan att kunna ställa kritiska frågor eller föra in nya perspektiv som leder till ett djupare samtal. Man kan i detta vara kritisk till det som sägs men på ett sätt som gör att samtalet går vidare utan hämmas. Att ha ett gott samtal innebär inte att man tycker lika och att man måste hålla med om allt. Genom friktionen kan en ny och ömsesidig förståelse skapas.

Dialogen – ett bildutbyte

På Agerus refererar vi till dialogen som ett utbyte av bilder – ett bildutbyte. Det dynamiska utbytet av våra olika perspektiv ger den kraft, förståelse och motivation som behövs för utveckling och förändring. Och mest effektivt är det när dialogen blir en naturlig del av i vardagen där uppdraget och det vardagliga görandet får huvudrollen.

Kom igång med dialogstöd

Vill du utveckla din egen – eller din grupps – förmåga till dialog? Hör då av dig till oss för ett samtal om hur vi kan hjälpa till. Med en kraftig metodplattform och erfarna konsulter har vi lösningar som passar dig. Kontakta oss>>

Vill du redan nu komma igång kan du testa dialogverktyget Agerus Flow gratis i tre månader – utan bindningstid. Fyll i uppgifter om dig och din arbetsgrupp genom formuläret nedan.