Hur odlar man miljöer där människor kan göra sitt personbästa?

Om jaget och laget

– För att göra ett lag bättre måste individen bli bättre, ha en utveckling och ett lärande. Spelar man ofta ihop så lär man sig varandra och anpassar sig till varandra. Men det är fortfarande jaget som gör det och det handlar inte om egoism. 

– Din prestation är din egen. Ingen annan kan göra det år dig. Men det intressanta är att om du ska kunna göra personbästa måste dina medspelare också ligga nära sitt.

Om det gemensamma uppdraget

– Ett skäl till att vi har svårt att definiera uppdragen för grupper och individer tror jag beror på att vi har en distans mellan coach och spelare, kanske är det även så i arbetslivet. Ledarskapet är så otroligt belastat och chefer får hela tiden nya arbetsuppgifter som inte skapar utrymme för att vara en processledande person som finns nära verksamheten. Genom ett gemensamt tydliggjort uppdrag får också den pressade chefen en helt annan vardag.

– Medarbetaren vet ofta inte om sitt uppdrag och därmed vad han eller hon kan bidra med. Och eftersom behovet att få bidra är grundläggande för oss människor så kan det leda till att man hittar på egna uppdrag. Då kan man lätt börja köra åt fel håll. 

Om vikten att få bidra och tillhöra

– Det är fundamentalt för oss som människor att få bidra. Om vi inte får bidra får vi inte vara med och tillhöra. Att vi tillhör varandra i ett lag är första steget in i att vi gör saker gemensamt. Sedan vill man bidra med det man kan. Det är grunden för att vi är där och får jag inte bidra så mår jag dåligt för då har de andra ingen nytta av mig. Och när jag har gjort någonting får jag någon form av bekräftelse. Det kan vara kritik eller beröm. Det värsta är om jag inte får någonting alls. 

Om betydelsen av lärande och utveckling 

– När man inte vinner måste man hitta kraften och motivation någon annanstans. Då måste vi utvecklas, lära oss och slipa på saker. Om vi förlorar fem matcher i rad måste man se på vad det är som gör att vi förlorar – inte att vi förlorar. Och oavsett om vi vinner eller förlorar måste vi hela tiden bli bättre på det vi gör annars kommer vi inte att överleva på sikt.

– En miljö där människor kan lära och utvecklas börjar med ett arbetssätt där vi utgår från att vi alla är människor. Grunden för det är att erkänna att man inte kan allting och behöver ta hjälp av de som kan mer. 

– Det är olyckligt när ”att vinna” blir det viktigaste för tränaren. Då är det i fokus i stället för att en grupp killar eller tjejer utvecklas och som resultat av det utvecklas till ett vinnande lag. Och om fokus ligger på utveckling kan jag som tränare göra min bästa säsong även om laget slutar som tia i serien.

Om dialogen och bildbytet 

– Alla människor är olika. Börjar vi byta bilder har vi lika många bilder som individer och jag måste möta alla dessa bilder. Om jag som ledare vill att saker ska göras på ett visst sätt så måste jag möta deras olika bilder för att vi ska kunna justera till en gemensam bild. Och när vi gör bildbytet får vi tillsammans ut något mycket bättre och större än jag kunnat skapa själv. 

– Att byta bilder är ett brett begrepp. Vi kan inte bara byta bilder fritt. Det måste handla om de specifika situationer vi ska kunna hantera. Om jag berättar om en sak och sedan frågar vad du får för bilder har jag styrt in bildbytet på det vi behöver göra. 

Om betydelsen av görandet 

– Att få människor att växa har varit viktigare än att få lag att vinna för mig. Och det är genom att människor växer som vi kan bli bättre och vinna. Lär vi oss inte så blir vi inte bättre. Och blir vi inte bättre så vinner vi inte. Att prata om vinst hjälper ingen. Vi behöver prata om varför och hur och bottna det i hur individen ska göra för att vinna duellen.   

– Vad som skiljer idrottens värld och arbetslivet är att vi efter varje match analyserar vad som hänt och inte hänt. Då ligger fokus på görandet snarare än resultatet för att säkra att vi gör rätt saker och gör saker bättre.

Om ledarskapets olika aspekter

– Som ledare måste man vara modig, nyfiken och närvarande. Är jag modig kan jag ta beslut som känns besvärliga, men jag gör det för gruppens och lagets bästa. Modig handlar också om att våga inse att man inte kan allting och därmed behöva öppna upp och vara nyfiken och hitta svaren runtomkring sig i stället för att ha svaren själv. Att vara modig är också att våga följa sin plan. 

– Mötet mellan människor får oss att utvecklas. Är jag nyfiken ser jag andra och nya saker. 

– Närvarande är att möta en människa där de befinner sig. När ledare säger att de inte har tid att vara en närvarande chef säger jag skaffa dig tid och se till att vara nära dina medarbetare. Det är din viktigaste uppgift som ledare.

– Jag vill ge möjligheter till spelarna så att de kan leverera. Det handlar om människor som vill vinna och alla känslor av glädje och besvikelse som finns i det. Att vara chef och ledare i de sammanhangen är otroligt tufft. Det kräver tålamod, uthållighet och mod för att stå emot alla viljor som är inblandade.

– Det är inte mitt jobb att kunna allting. Jag har sökt på annat håll då jag inte kunnat själv. Jag är lösningsorienterad och pekar ut vägen som processägare. Vems felet är tycker jag är ointressant. Mitt utgångsläge har i stället varit ”hur går vi vidare med det här?”


Förhandsbeställ boken

Som prenumerant på Agerus Bulletin har du förmånen att förhandsbeställa boken Jaget, Laget och Uppdraget redan nu, till ett nedsatt pris!
Beställ>>

Prova på i praktiken

Vi erbjuder nu möjligheten att prova arbetssättet där Jaget får utvecklas, där Laget samlas bakom ett gemensamt syfte och där Uppdraget sätts i fokus. Med det automatiserade verktyget Agerus Flow utvecklas gruppens prestationer, effektivitet och samarbete. Testa gratis, utan bindningstid. 
Testa gratis>>

Rulla till toppen