Framgång med jaget, laget och uppdraget

Nu har boken ”Jaget, laget och uppdraget” kommit av trycket. Det är en ny bok från Agerus om hur individ och grupp tillsammans utvecklas, presterar och når framgång. Boken kombinerar erfarenheter från elitidrottens värld med forskning om arbetslivets villkor. Författarna är tidigare förbundskaptenen för Tre Kronor Pär Mårts och arbetslivsforskarna Pär Pettersson och Ulf Ericsson. I deras sällskap bjuds vi en inspirerande och delvis utmanande berättelse om vad som är framgång och vad som krävs för att nå dit i såväl arbetslivet som i idrottens värld.  

Känna tillhörighet

Bokens utgångspunkt är vikten av att möta människors elementära vardagsbehov att få tillhöra, bidra, bekräftas och utvecklas. Författarna påpekar att oavsett sammanhanget är det mest betydelsefulla för människor att få känna tillhörighet. Och att i detta sociala sammanhang få bidra och genom bidraget få erkännande och bekräftelse. Parallellt med dessa tre behov vill människor utvecklas. Att ta dessa vardagsbehov på allvar i arbetet med en grupp eller ett lag har en betydande effekt på meningsfullhet, lust, lärande och inte minst prestation. De olika delarna i boken och perspektivet som författarna representerar har som överordnat syfte att inspirera till att skapa sådana miljöer.

En röd tråd

Som en röd tråd genom hela boken återkommer frågor om hur de miljöer ser ut som får människor att växa och utvecklas och hur sådana miljöer skapas. I vilka miljöer gör människor ”personbästa”? När upplever människor att de bidrar? Vad främjar lärande?  Vad får människor att vilja stanna kvar? Hur konstrueras gemenskap? Under vilka förutsättningar känner människan sig engagerad?

För att guida läsaren i dessa frågor finns ett helt kapitel i boken vikt åt Pär Mårts där han berättar utifrån sina praktiska erfarenheter som ledde till SM-guld för HV71 och VM-guld till Tre Kronor. Han berättar bl a om hur han ser på den dynamik som finns inbyggd när både individ och lag söker utveckling och om betydelsen av dialogen kopplat till det. Han delar också tankar om ledarskap och hur han ser på tränarens roll och glimtar ur sitt eget liv som tränare och ledare.

Ett ledarskap med uppdraget i fokus

De olika antaganden och perspektiv som lyfts fram i boken har konsekvenser för ledarskapet och ledaren. Ett alltför stort fokus på rollen som ledare riskerar att skapa en kultur av väntan och avvaktande från omgivningen. Författarna är därför kritiska till ledarskapet med stort L som ska få saker och ting gjort och vill som kontrast placera uppdraget i centrum och synliggöra det gemensamma ansvaret och ”lagen om situationen”. Ett synsätt som stämmer bra med ett allt större behov av att kunna leda i komplexitet.

Vad innebär då uppdraget för coachen, tränaren eller chefen? I den bästa av världar används mandatet till att skapa möjligheter för Jaget och Laget. Det innebär att odla och skapa förutsättningar för lärande, för att prestationen ska kunna utvecklas, för att uppdraget ska delas och för att bygga gemenskap. Det är alltså ett uppdrag som till stor del ligger bortom styrning och kontroll. Ur detta föds ett antal frågor: Hur odlar vi lärande, utveckling, engagemang, ansvar och gemenskap? Hur skapar vi goda förutsättningar för prestation? Och hur bidrar vi till miljöer som främjar situationer där Jaget får ta plats, där Laget får växa och där Uppdraget är tydligt? Författarna ägnar mycket utrymme i boken åt att besvara de här frågorna.

Boken avrundas med ett avsnitt där ledare, tränare och grupper får stöd av ett antal frågor för reflektion och diskussion kopplat till bokens olika teman.

Med den här bulletinen tar vi liksom ni läsare julledigt. När vi kommer tillbaka med en ny bulletin efter nyår så blir det med ett axplock av de tankar och erfarenheter som Pär Mårts har kopplat till jaget, laget och uppdraget. Men boken går att beställa redan nu och kan förhoppningsvis tjäna som inspirerande läsning under helgerna som ett sätt att hitta inspiration och till nya idéer inför 2025.  

Rulla till toppen